Sviatok Panny Márie Bohorodičky oslávia katolícki veriaci 1. januára

31.12.2012 Bratislava

Bratislava 31. decembra (TASR) - Katolícki veriaci oslávia 1. januára sviatok Panny Márie Bohorodičky, ktorý pripomína dôležitú úlohu Márie v dejinách spásy ako matky Syna Božieho.

Bohorodička (grécky Theotokos) je titul, ktorým prvotná cirkev poctila Pannu Máriu na konci 3. storočia. Vyjadruje sa ním skutočnosť, že Mária bola matkou Božieho Syna nielen ako človeka, ale aj ako pravého Boha.

Pri príležitosti sviatku Panny Márie Bohorodičky, Nového roka a výročia vyhlásenia samostatnej Slovenskej republiky 1. januára 1993 sa aj tentoraz uskutoční na Nový rok o 10.30 h v Katedrále sv. Martina v Bratislave slávnostná sv. omša za účasti najvyšších predstaviteľov štátu a ďalších hostí.

Podľa záznamu v evanjeliu sv. Lukáša o narodení Božieho Syna "osem dní po narodení obrezali chlapčeka a dali mu meno Ježiš". Túto udalosť si cirkev pôvodne pripomínala dvoma sviatkami - sviatkom Obrezania Pána, ktorý sa od 6. storočia slávil 1. januára a takto bol známy donedávna, a sviatkom mena Ježiš pripadajúcim na nedeľu medzi 1. a 6. januárom, alebo, ak v tom rozmedzí nedeľa nebola, na 2. januára. Pri reforme cirkevného kalendára v roku 1969 sa tieto dva sviatky nahradili slávnosťou Panny Márie Bohorodičky. Je oslavou zásluh Panny Márie, matky Božieho Syna.

Osmy deň po Vianociach - 1. január, donedávna známy ako sviatok Obrezania Pána - však bol pôvodne mariánskym sviatkom, ako o tom svedčili modlitby pri sv. omši a pri liturgii hodín, v ktorých cirkev vyzdvihovala zásluhy Panny Márie. V Ríme sa tento sviatok slávil od 7. storočia a hlavné bohoslužby sa konali v chráme Santa María Antica, ktorý dal postaviť pápež gréckeho pôvodu Ján VII. (701-707).
 

Vyberte región